WILDE BOMEN
ONDERZOEK
De natuur is in de lage landen steeds meer versnipperd geraakt door bebouwing en intensieve landbouw. Echte oerbossen bestaan al sinds de late middeleeuwen niet meer in deze contreien. De nazaten van deze wilde bossen zijn nog wel te vinden. Deze zijn echter zeer zeldzaam geworden. Nog maar 3% van de Nederlandse bossen bestaat uit wilde autochtone populaties. Vaak worden deze laatste wilde bomen niet als dusdanig herkend, en dus ook niet beschermd.
Het behoud van onze wilde bomen is zeer belangrijk. Los van het feit dat ze onderdeel zijn van ons historisch en cultureel erfgoed bevatten ze een grote genetische variatie. Cultivars of selecties voor productie zijn vaak gemaakt of geselecteerd op bepaalde wenselijke eigenschappen. Dit maakt de genetische bandbreedte minder groot. Juist wilde populaties hebben een grote mate van genetische variabiliteit en zijn daardoor beter bestand om zich aan te passen aan een veranderend klimaat.
Sinds 2022 is Morgan Ruben een samenwerking aangegaan met Ecologisch Adviesbureau Maes (EAM). In opdracht van dit bureau werken we mee aan de kartering van autochtone populaties binnen Nederland. Verder onderzoeken we hoe onze autochtone bomen zich morfologisch onderscheiden van cultivars en dezelfde soorten uit andere delen van Europa. Vaak is dit nog grotendeels onbekend.
PROJECTEN / PROJECTS
2022 Inventarisatie duingebied bij Meijendel - EAM voor Dunea
2022 Onderzoek genenbank - EAM voor Centrum voor Genetische Bronnen Nederland
2022 Inventarisatie Amerongse bos en bovenpolder - EAM voor Utrechts Landschap
2022 Zoetermeersche meerpolder - EAM voor gemeente Zoetermeer, provincie Zuid-Holland
2022 Kartering hakhout Zalkerbos - EAM voor Provincie Overijssel